Frans Musinstraat

Beschrijving

Van Nieuwpoortsesteenweg naar Wellingtonstraat. Zogenaamd naar kunstschilder (Oostende, 1820 - Brussel, 1888). Aanleg eind 19de eeuw als element van het stratenplan in dambordvorm ten noordwesten van de Nieuwpoortsesteenweg tussen Koninginnelaan en hippodroom. Recht tracé met perspectief op het zogenaamd "Thermae Palace Hotel" (Koningin Astridlaan nummer 7) vanaf het zuidoosten; behouden kasseibestrating en enkele gietijzeren lantaarns. Woonfunctie.

Basisbebouwing uit begin 1900 het best bewaard aan zuidwestelijke straatzijde zie homogene gevelwand; aan straatoverzijde onderbroken door onder meer vernieuwde gevelparementen, aanpassingen en appartementsgebouwen tot vijf à zes bouwlagen. Eclectische enkelhuizen met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat). Lijstgevels; variërend materiaalgebruik. Brede venstertravee als risaliet meestal hoger oplopend in dakvenster of puntgevel waarin onder meer jaarcartouches 1901 (nummer 3), 1902 (nummer 19); voorts ter hoogte van tweede bouwlaag benadrukt door erker bekroond met gietijzeren balkonleuning of -balustrade. Soortgelijke leuningen voor bel-etagevensters. Smalle travee als trapkast, bij nummers 11, 19-25 met benadrukte deurpartij zie omlijstingen en divers uitgewerkte bovenlichten met huisnaam respectievelijk "Villa Alfonsina", "Villa Speranza", "Villa Violette" en "Villa Julie". Nummers 8-26 aansluitend bij Velodroomstraat nummers 56-64, als eenheidsbebouwing opgetrokken volgens kadaster in 1907-1909 in opdracht van Hendrik Hirsch Winberg, een handelaar uit Antwerpen. De eenheidsbebouwing veruitwendigt zich architecturaal onder meer door de typerende puntgevels, het repeterend spiegelbeeldschema en het veelkleurig materiaalgebruik van geglazuurde bakstenen als gevelbekleding. Nummers 46-52, 56, 58 als eenvoudiger samenstel zie onder meer ontbreken van erker; typerende pseudo-mansardebedaking voorzien van minder of meer versierd dakvenster met voluten. Sporadisch tot garage verbouwde souterrains.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1896/28, 1901/22, 1904/30, 1905/17, 1906/31, 1907/40, 1908/37, 1909/35, 1933/1, 1934/3, 1949/1, 1954/1, 1957/2.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212 : Kadastrale Leggers, Oostende, artikels 174, 805, 1067, 1113, 1214, 1300, 1470, 1514, 1579, 1585, 1716, 5622, 5638.
  • DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 53.
  • HOSTYN N., Een korte kennismaking met François Musin, in De Plate, 1976, p. 4-5.