Euphrosina Beernaertstraat

Beschrijving

Van Christinastraat naar Wellingtonstraat; tussen Leopold II-laan en Leon Spilliaertstraat begrensd door het Leopoldpark ten noorden. Zogenaamd naar kunstenares van Oostendse komaf (1831- Elsene, 1901); voorheen "Rue Albert" naar aartshertog Albrecht. Verlengd vanuit de oude stadskern in het kader van de eerste fase van de westelijke stadsuitleg volgens plan van L. Crépin van 1867 met het Leopoldpark als kern en na het slechten van de vesten (1865-1875) gerealiseerd door L. Delbouille.

Vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog, vestigingsplaats van de gasfabriek ter hoogte van het huidige Canadaplein. Gietijzeren gaslantaarns bewaard in straatgedeelte tussen Torhoutsesteenweg en Wellingtonstraat.

Residentiële functie; straatgedeelte in binnenstad, tussen Christina- en Aartshertoginnestraat, gedomineerd door schoolgebouwen.

Straatbeeld met vrij heterogeen karakter. Resterende oorspronkelijke rijbebouwing bestaat overwegend uit burgerwoningen van circa 1900; doorgaans meer bescheiden uitzicht vanaf het kruispunt Rogierlaan richting Wellingtonstraat. Breedhuizen veelal met souterrain, twee à drie bouwlagen en twee à vier traveeën. Enerzijds, burgerhuizen met neoclassicistische inslag zie onder meer nummers 40, 57, 112, 114 en nummers 126-134 als samenstel waaronder gebanaliseerde panden door nieuwe gevelbekledingen; anderzijds, eclectische panden veelal met smalle deur- en bredere venstertravee gemarkeerd door erker en/of gietijzeren leuningen zie nummers 53, 77, 79, 124 en soms onder invloed van de art nouveau met onder meer typerende gevelbekleding van geglazuurde bakstenen in plaats van de gebruikelijke cementering zie nummer 142 (verbouwde begane grond). Nummer 144: dito gevelparement van na de Tweede Wereldoorlog (?), gesigneerd "FERNAND RAYEE. MATÉRIAUX DE CONSTRUCTIONS. BOULEVARD DU MIDI 89".

Nieuwe bouw in oudste straatgedeelte blijkbaar voornamelijk ingezet vanaf interbellum met onder meer de "Résidence Archiduchesse" (zie infra) onder invloed van de nieuwe zakelijkheid. Nummer 51, burgerhuis in art-decostijl naar ontwerp van J. Van der Banck zie signatuur gevel.

Verderop en voornamelijk geconcentreerd aan het Leopoldpark, appartementsgebouwen tot zeven bouwlagen en onder meer schaalverbredend, uit jaren 1960 en later.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1897/20, 1898/15, 1898/33, 1899/25, 1900/24, 1930/107, 1977/34.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Oostende, artikels 1228, 4172, 4174, 4364, 5465, 8272.
  • DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 50.
  • HOSTYN N., Vergeten Oostendse schilders. V: Euphrosine Beernaert, in De Plate, jg. VII, 1978, p. 156-158.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda