Edmond Laponstraat

Beschrijving

Van Torhoutsesteenweg naar Wellingtonstraat. Zogenaamd naar Oostendse toondichter (1851-1901). Aanleg kadert in verdere westelijke stadsuitleg in aansluiting bij eerste fase volgens plan L. Crépin van 1867. Rechtlijnige straat met rijbebouwing; dominerende woonfunctie; behouden kasseibestrating.

Basisbebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw zie dateringen 1901 (nummer 6), 1925 (nummer 9). Zowel neoclassicistisch getinte als eclectische enkelhuizen courant met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke à drie traveeën onder zadel- of mansardedak (nok evenwijdig met straat). Onder meer nog herkenbare samenstellen zie nummers 33-41, 26-40. Lijstgevels gecementeerd of met parement van geglazuurde bakstenen zie nummers 5, 7, 9 gesigneerd "BINJÉ ET WEEMAES. CARRELAGES REVÊTEMENTS. OSTENDE.", nummers 13, 14 gesigneerd "DAVID & DECOSTER. REVÊTEMENTS - CARRELAGES. RUE DU CAÏRE 66 A OSTENDE.", nummer 15 gesigneerd "VLOER- EN WANDTEGELS. EM. VIAENE - ACH. VANDER CRUYSSE. OUDENBURG.", nummers 52, 54. Onder meer typerende erkers en balkons; ook gietijzeren leuningen voor bel-etagevensters. Nummers 11, 12, 23, 46, 56: neoclassicistische panden in de lijn van de 19de-eeuwse traditie met onder meer kroonlijst op uitgewerkte modillons (nummers 23, 46). Nummer 60: licht art-decogetint zie houtwerk en aflijnende balustrade.

Meerdere vernieuwde gevelparementen; ook nieuwe bouw zie appartementsgebouwen tot vijf bouwlagen. Nummer 8: modernistisch getint flatgebouw uit interbellum, met horizontaliserende raamregisters en oplopende bow-window.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda