Edith Cavellstraat

Beschrijving

Van Filip van Maestrichtplein naar kruispunt Spoorweg-/ Leffinge-/ Ravelijn-/ Boogschuttersstraat. Zogenaamd naar Engelse verpleegster en oorlogsheldin (1866-1915); voorheen "Rue des Hospices". Straatgedeelte tussen Kaïro- en vermeld kruispunt, tevens locatie van hospitaal aan zuidelijke straatzijde (zie Kaïrostraat nummer 84), aangelegd tijdens eerste fase van westelijke stadsuitleg vlg. plan van L. Crépin van 1867; eind 19de eeuw, verlenging naar Filip van Maestrichtplein en Sint-Jozefkerk ten noordwesten. Rechtlijnige straat geaxeerd op het koor van vermeld bedehuis. Dominerende woonfunctie.

Voormalig Sint-Janshospitaal, huidig Hendrik Serruysziekenhuis, met bewaard gedeelte van 1874: eerste bebouwing in toen nog braakliggend gebied. Voorts burgerhuizen, in oudste straatgedeelte opklimmend tot eind 19de eeuw zie hoekpand Kaïrostraat nummer 80 gedateerd 1895 in afgeschuinde hoektravee; eenvoudige lijstgevels met twee à twee en een halve bouwlaag; talrijke vernieuwde gevelparementen.

Meer eclectisch getinte, grotere panden uit het begin van de 20ste eeuw in jonger straatgedeelte. Nummers 2, 5: bel-etagevenster met buikige, gietijzeren leuning. Nummer 14 vlg. inscriptie van cartouches respectievelijk zogenaamd "Villa Martha" en gedateerd 1901. Nummer 16: behouden uitstalraam in houten omlijsting en gietijzeren balkon ter hoogte van afgeschuinde hoektravee. Echter ook hier meerdere verbouwingen en enkele recentere appartementsgebouwen met vier bouwlagen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda