Prof. Mac Leodplein

Beschrijving

Halfrond plein ten westen van de Torhoutsesteenweg, aangelegd in 1937 ter hoogte van de twee gesloopte steegbeluiken "Hanegang" en "Arbeidersstraat" uit de late 19de eeuw, echter pas bebouwd na de Tweede Wereldoorlog; erbij aansluitende, gelijknamige straat naar de parochiekerk Heilig Hart (1914-1928). Zogenaamd naar Mac Leod, in 1857 geboren te Oostende en hoogleraar plantkunde - wegbereider van de biotechnologie - aan de Gentse universiteit. Centraal plantsoen, sinds 1970 met bronzen vrouwenbeeld afkomstig uit de tuin van het vooroorlogse Kursaal.

Homogene rijbebouwing met burgerwoningen en appartementsgebouwen uit de periode 1946-1955, nummer 2 gedateerd 1946; typerende voortuintjes. Onder meer naar ontwerp van architecten B. Christiaens (Oostende), J. Christiaens (Oostende), P. Felix (Oostende), M. Dinnewet (Oostende), G. Vallay (Oostende), A. Lauwereins (Oostende), K. De Schipper (Tielt), A. Degeyter (Brugge), A. Lagrou (Mechelen), E. Allewaert (Izegem). Veelal souterrain - onder meer met garage - en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat). Min of meer uitgesproken modernistische opstanden nog in de lijn van de vooroorlogse bebouwing. Bakstenen gevelfronten van verzorgd metselwerk; horizontaliserende raampartijen.

Nummer 15/ Torhoutsesteenweg nummer 169 als hoekappartementsgebouw naar ontwerp van architect S.R. Smis (Oostende) van 1953 - aannemer H. Boudolf zie inscriptie van plint -, met typerend halfrond trappenhuis voorzien van glas-in-loodbeglazing tussen oplopende bow-windows.

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, Mac Leodplein.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda