Passchijnstraat

Beschrijving

Rechte straat tussen Aartshertogstraat en Northlaan, genoemd naar de laatste burgemeester van Mariakerke: Leopold Passchijn. Getrokken circa 1900 en gelegen op de terreinen van het Projet North (zie inleiding). Oorspronkelijk niet voorzien in dat plan, maar bijna onmiddellijk toegevoegd ten zuiden van het vroegere Albertpark. Genoemd naar laatste burgemeester van Mariakerke voor fusie in 1899. Gedifferentieerde bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw bestaande uit enerzijds arbeidershuizen, anderzijds burgerhuizen; recent ook appartementsgebouwen tot vier bouwlagen Lage arbeidershuizen van één à twee bouwlagen, vaak met vernieuwd parement, bijvoorbeeld nummers 26-40; nummers 42-48, eenheidsbebouwing van rode bakstenen huisjes met typerende driezijdige erkers en afgeschuinde bovenhoeken van de deuren. Bescheiden rijwoningen, deels met egaal gecementeerde witte lijstgevel, bijvoorbeeld nummers 54-56, deels met fantasierijkere gevel, bijvoorbeeld nummer 72, art-decogetint rood bakstenen huis van twee bouwlagen onder mansardedak met groene leien; gecementeerde muurvlakken, typerend balkon, geblokte consoles. Grotere neoclassicistische burgerhuizen, bijvoorbeeld nummers 5-7, inspringend met voortuintjes, nummer 5 sterk verbouwd, nummer 7 met doorlopende vierzijdige erker, versiering in pleisterwerk, zie cordonlijsten, diamantknoppen, spiegels en guttae. Oude gietijzeren lantaarns.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda