Oude Molenstraat

Beschrijving

Van Torhoutsesteenweg naar Prinsenlaan. Zogenaamd naar molen aan vermelde steenweg ter hoogte van de Sint-Catharinakreek, nog aangeduid op stafkaart van 1883. Aanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg naar plan van V. Besme van 1899 id est het gebied tussen Koninginnelaan en North-/Elisabethlaan. Schuinlopend tracé.

Woonfunctie. Rijbebouwing met burgerhuizen en enkele appartementsgebouwtjes uit interbellum. Breedhuizen met twee à vier bouwlagen, soms souterrain, en twee ongelijke à drie traveeën meestal onder pannen zadeldak of (pseudo-)mansardedak. Brede venstertravee veelal met typerende erkers voorzien van balkonbekroning. Gevarieerd materiaalgebruik naargelang de beoogde stijl. Meerdere huisnamen.

Zowel eclectische, zie nummer 23 gesigneerd architect A. Pattyn (Oostende), als art-decogetinte panden, blijkbaar onder meer gevelvarianten - al of niet als samenstel - naar ontwerp van een en dezelfde architect. Nummers 13, 19, laatst genoemde zogenaamd "Villa Gaston-Fernand" en gesigneerd architect A. Devreese (Oostende): zelfde afwisselend gebruik van donkere en lichtere bakstenen onder meer volgens dambordpatroon, echter nummer 13 met getrapte profielen, gegroefde vlakken en getand lijstwerk in art deco, nummer 19 eerder neo-Lodewijk XVI-getint zie. gebogen kroonlijst van vensterrisaliet en stervormig deurbovenlicht. Nummer 17, zogenaamd "Happy Home", eveneens gesigneerd door vermelde architect en meer eclectisch dan art-decogetint. Nummers 14, 22: zelfde opstand zie. bow-window, materiaalgebruik zie baksteen en simili, en uitwerking zie onder meer balkonleuning en bakstenen consoles van derde bouwlaag, echter meer eclectiserend vensterhoutwerk voor nummer 14 zie. cirkels en kleine roeden. Nummer 26, zogenaamd "Primrose", in aansluitende bouwtrant, echter vlakker gehouden opstand met art-deco-inslag. Nummer 20 als variante met gecementeerd gevelfront getypeerd door neorococogetinte festoenversieringen in gebogen frontonbekroning van brede venstertravee. Sporadische inslag van nieuwe zakelijkheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda