Derbylaan

Beschrijving

Ligt in het verlengde van de Acacialaan aan de andere kant van de Nieuwpoortsesteenweg. Invalsweg tot de "Nieuwe Koerswijk", een wijk die circa 1920 grotendeels op grondgebied van Stene in uitgebouwd, maar morfologisch aansluit bij Mariakerke. Naamgeving straten te maken met paardensport, geïnspireerd door de nabijgelegen oefenrenbaan: een derby is een wedren voor driejarige paarden. Brede straat met midden in grasstrook, zoals bij Acacialaan.

Aan westzijde lintbebouwing met burgerhuizen van twee à drie bouwlagen, voornamelijk uit interbellum. Nummers 9-19, eclectische gevelwand uit interbellum; voortuintjes met aangepaste afsluiting. Nummers 11-13 en 15 met art-deco-inslag, brede venstertravee gemarkeerd door bow-windows en uitmondend in respectievelijk geknikte puntgevel en gestileerd rond fronton; nummer 15, van architect A. Demulder (Oostende) en aannemer J. Huyghe (Gistel) (zie opschriften hoekpilaster en hekpijler). Nummer 17 met opvallende historiserende neorococo-versiering. Nummer 19, "Thalassa", symmetrisch opgebouwd bakstenen dubbelhuis in cottagestijl, met rondboogportaal tussen twee halfronde erkers oplopend in dakvensters met puntgevel, oorspronkelijk met imitatievakwerk. Hoekhuis met Groenendaallaan in historiserende stijl hoort bij dit ensemble (zie Groenendaallaan nummer 2).

Aan andere straatzijde, recente appartementsgebouwen tot vier bouwlagen; tegen Bauwensplein, waterzuiveringsstation uit 1976 naar ontwerp van R. Vincart (Oostende).

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 40.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise