Antwerpenstraat

Beschrijving

Van Alfons Pieterslaan naar Amsterdamstraat; tegenhanger van de Gentstraat zie respectievelijk ligging ten zuiden en ten noorden van parochiekerk Sint-Jozef met voorliggend plantsoen. Haar aanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg aansluitend bij eerste fase volgens plan L. Crépin van 1867. Rechte straatwand; knik ter hoogte van nummers 6, 7 zie respectievelijk afgeronde hoektravee en aansluitende concave lijstgevel. Dominerende woonfunctie.

Bewaarde oorspronkelijke bebouwing van circa 1900. Enerzijds, eclectische enkelhuizen met souterrain, twee à drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadel- of mansardedak (nok evenwijdig met straat) zie nummers 9-18. Gecementeerde lijstgevels veelal met schijnvoegen en/of imitatiebanden op eerste bouwlaag. Brede venstertravee gemarkeerd door erker en/of balkon. Nummers 8, 12, 13: bel-etagevensters met bewaarde gietijzeren leuning. Verspringende kroonlijsthoogte door middel van dakvensters en -kapellen. Nummers 16, 18: vernieuwd gevelparement van baksteen.

Anderzijds neoclassicistisch getinte lijstgevels met verbouwde begane grond. Nummer 2: gevelbreed balkon op tweede bouwlaag. Nummer 6: rechthoekige bovenvensters, onder meer blinde, in geriemde omlijsting. Nummer 7: parement van witte geglazuurde bakstenen met groene ruitmotieven, gesigneerd "R. DEVRIESE ET FILS. REVÊTEMENTS. OSTENDE".

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda