Aartshertoginnestraat

Beschrijving

Voorheen "Korte Peperstraat". Sinds 1858 genoemd naar aartshertogin Maria-Christina, dochter van keizerin Maria-Theresia van Oostenrijk. Noord-zuid lopende straat tussen Witte Nonnenstraat en Jozef II-laan; bij stadsuitbreiding van 1781-1782 zuidwaarts doorgetrokken tot aan de Keizerskaai (heden Vindictivelaan) aan de handelsdokken. Tot 1926 bevindt zich tussen de Witte Nonnenstraat en de Poststraat de voormalige Militaire Kazerne en het Krijgsgasthuis. Recht tracé met knik ter hoogte van Jozef II-laan. Aaneengesloten basisbebouwing uit het laatste kwart van de 19de eeuw, namelijk woonhuizen en winkelpanden, veelal met aangepaste begane grond en/of gevelparement zie nummer 4 en links ervan (zonder nummer, thans als achterbouw van Christinastraat nummer 69), nummers 8, 26, 29, 31, 33, 35, 39, 48; nummers 10 en 22 met betegeld gevelparement en behouden houten rolluikkasten. Rechts van nummer 23: schoolgebouw uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, voorheen zogenaamd "Ecole Moyenne", nadien Koninklijk Atheneum, thans vleugel van Middenschool I van het Gemeenschapsonderwijs (zie Hendrik Serruyslaan nummer 28). Voorts appartementsgebouwen tot zeven bouwlagen uit het derde kwart van de 20ste eeuw, zie nummers 20, 25, 27, 34, 46 en 54; tot tien bouwlagen aan de Vindictivelaan.

• VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 1, Brugge, 1983, nummers 76-79, 182.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda