Zeedijk (Westende-Bad)

Beschrijving

De zeedijk van Westende-Bad - een gedeelte van het traject van de zogenaamd Koninklijke Baan - bestaat administratief uit twee delen. De Zeedijk vanaf nummer 300 (het voormalig Hotel Belle-Vue) is gelegen in het "Middelkerke-Uitbreiding" en wordt hier behandeld onder Westende-Bad. (voor de Zeedijk tot en met nummer 299: zie onder Middelkerke.) Vanaf de Portiekenlaan, op voormalig grondgebied van Westende, gaat de Zeedijk over in Koning Ridderdijk (zie onder Koning Ridderdijk).

De huidige, ruim 1,5 km lange wandeldijk gaat terug op een eerste bakstenen zeedijk van 354 m, die rond 1896 ter hoogte van het voormalig Westend'Hotel (heden hoek Koning Ridderdijk/ Priorijlaan) werd aangelegd; in 1905 en 1911 werd deze verlengd met respectievelijk 832 m en 580 m. Typerende lintbebouwing met pleinvorming door dwarsstraten. De eerste bebouwing met onder meer villa's naar ontwerp van de architecten Albert Chambon, Octave Van Rysselberghe en François Roussel werd, op het Hotel Belle-Vue na, volledig vernield in de Eerste Wereldoorlog. Wederopbouw naar vooroorlogs ontwerp in jaren 1920; in de loop van de jaren 1930 verschijnen de eerste, veelal modernistisch getinte, appartementsgebouwtjes tot vier bouwlagen. Vanaf jaren 1940-50 treedt, samen met het herstel van oorlogsschade, zowel qua perceelsbreedte als bouwhoogte een schaalvergroting op; vanaf jaren 1960 tot 10 bouwlagen, onder meer markerende appartementsgebouwen met afgeronde hoek bij Ooievaarslaan.

• Gemeentearchief Middelkerke, SO 2, Archivalia voor 1914.
  • CONSTANDT M., De verdwenen badplaats. De geschiedenis van Westende-Bad van 1896 tot 1918, Westende, 1996.
  • CONSTANDT M., De Zeedijk van Westende voor 1914, Middelkerke, 1990 (tentoonstellingscatalogus).

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol