Priorijlaan

Beschrijving

Genoemd naar de "Pieuré" of klooster, waarvan de inplanting volgens het algemeen aanlegplan van O. Van Rysselberghe (Minderhout, 1903) was voorzien op de hoek van de huidige Parklaan en de Zilvermeeuwlaan. Tweeledige straat, gescheiden door het wigvormige Rauschenbergplein met tenniscourts; westzijde vormt tevens de gemeentegrens tussen Westende en Middelkerke(-Uitbreiding). Aan de westzijde, tussen Distellaan en Koning Ridderdijk en aan de volledige oostzijde uitsluitend appartementsgebouwen van acht à tien bouwlagen; aan westzijde tussen Henri Jasparlaan en Distellaan: afwisseling van villa's en cottages uit begin van jaren 1920, veelal heropgebouwd naar vooroorlogs plan; verder appartementsgebouwen van vier à negen bouwlagen en braakliggend terrein bij Zomerlaan.

• CONSTANDT M., De verdwenen badplaats. De geschiedenis van Westende-Bad van 1896 tot 1918, Westende, 1996.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol