Leopoldlaan

Beschrijving

Rechte laan van circa 2200 m vanaf P. de Smet de Naeyerstraat naar westen, ter hoogte van de Louis Logierlaan (Crocodilewijk) overgaand in Parklaan (zie Westende-Bad). Naamgeving naar Leopold II (1835-1909). Oorspronkelijk dienstweg voor villa's langs Zeedijk; in 1889 ingericht als steenweg waarlangs vanaf 1896 de tramlijn werd aangelegd. In de as van de Albertstraat, werd in 1933 de modernistische Sint-Theresiakapel opgericht. Tussen de Leopold- en de H. Verhaeghelaan, ontwikkelde zich rond deze kapel een villawijk (zie Sint-Theresiakapelwijk).

Aaneengesloten bebouwing: aan zuidzijde vanaf nummer 143 overgaand in open bebouwing met villa's, tenniscourts en duinengordel; aan noordzijde vanaf nr. 210 overgaand in achterbouwen en garages van appartementsgebouwen uit laatste kwart van de 20ste eeuw aan Zeedijk. Heterogene bebouwing met al dan niet sterk aangepaste breedhuizen, veelal heropgebouwd in jaren 1920. Verder lage appartementsgebouwen tot vier bouwlagen uit jaren 1950, getypeerd door gevelparementen in gele siersteen, platte daken, horizontaliserende vensterregisters en doorlopende, brede erkers (nummers 5, 9-13, 10, 23, 26, 44, 45, 62); onder meer naar ontwerp van de Middelkerkse architecten A. Vereecke en A. Vandemeulebroucke. Tevens verscheidene grootschalige appartementsgebouwen tot negen bouwlagen uit jaren 1960-90.

• Gemeentearchief Middelkerke, officiĆ«le straatnamenlijst 12/7/2000.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol