Koninginnelaan

Beschrijving

Rechte laan van circa 800 meter vanaf Kerkstraat naar westen en samen met Leopoldlaan tweede oostwest-as parallel aan Zeedijk; ter hoogte van P. Pouletstraat overgaand in H. Verhaeghelaan. Aangelegd in begin jaren 1890; in de loop van eerste kwart van de 20ste eeuw steeds verder verlengd naar westen (in 1934 verlengd tot aan de watertoren).

Aaneengesloten bebouwing, vanaf A. Ponchonstraat overgaand in open bebouwing met villa's en tenniscourt (zie Leopoldlaan nummer 147). Breedhuizen in diverse stijlen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: neoclassicistisch getint, al dan niet met aangepast parement, zie nummers 16, 19, 21, 27, 31, 81 tot en met 87. Tevens breedhuizen en lage appartementsgebouwen tot vier bouwlagen uit jaren 1950, getypeerd door platte daken, gevelparementen in gele baksteen waarin horizontaliserende vensterregisters met gecementeerde dorpels en doorlopende, brede erkers (nummers 42, 48, 50; oneven nummers 47 tot 71; nummers 54, 72, 75-77, 84, 91, 115-117), onder meer naar ontwerp van de Middelkerkse architecten A. Vereecke, A. Vandemeulebroucke en M. Lecomte. Voorts recente appartementsblokken tot vijf bouwlagen, onder meer nabij De Smet de Naeyerstraat (nummer 2), residentie Parkzicht (nummer 45).

• VANNESTE A., INGELAERE M., Middelkerke - Zijn geschiedenis - Zijn volk - Zijn tradities - Zijn kerk - Zijn mirakuleus kruis, s.n., 1988, p. 87.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol