Kerkstraat

Beschrijving

Hoofdstraat van kerkdorp Middelkerke; blijkens Ferrariskaart (1770-1778) teruggaand op kerkwegel tussen dorpskern en driftweg (heden Duinenweg), welke tussen 1879 en 1885 werd rechtgetrokken, verbreed tot 15 m en verlengd tot aan de Zeedijk (zie de Smet de Naeyerstraat). Heden winkelstraat tussen kerk en gemeentehuis (zuid) en P. De Smet de Naeyerstraat (noord); laatstgenoemde loopt in verlengde van Kerkstraat naar Zeedijk. Aaneengesloten bebouwing van vnl. burger- en winkelpanden tot drie bouwlagen onder zadeldaken, grotendeels heropgebouwd in jaren 1920; onder meer breedhuizen in neoclassicistische bouwtrant zie gevelparement van bak- of siersteen, verlevendigd door middel van banden; balkons en driezijdige erkers; deels vernieuwd houtwerk en aangepaste winkelpui (nummers 31, 35, 45, 51, 59); nummer 9 met gecementeerd gevelparement, wederopgebouwd in 1921 naar ontwerp van architect B. Van Hecke (Middelkerke). Appartementsgebouwen uit jaren 1950; drie à vier bouwlagen met typerende platte daken, driezijdige erkers, horizontaliserende vensterregisters en lijsten (nrs. 46, 52 en 61); volgens signatuur onder meer naar ontwerp van de Middelkerkse architecten A. Vandemeulebroucke (nummers 3 en 6), A. Mollet (nr. 44), M. Lecomte (nr. 53), A. Vereecke (nr. 67); voorts nr. 48 met zandstenen gevelparement naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) uit 1950; nummer 57 naar ontwerp van architect B. Van Hecke (Middelkerke) uit 1950. Tevens recente appartementsgebouwen van vijf à zes bouwlagen.

• DEVENT G., Zee en Duinen. Kusttoerisme in de 19de eeuw, Brugge, 1991, p. 53.
  • VAN TROOSTENBERGHE C., Van Kerkwegel tot Kerkstraat, in Graningate, jg. 4, 1984, nr. 14, pp. 63-83.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol