Nieuwdorpstraat

Beschrijving

Korte, licht bochtige weg tussen het kruispunt Bremstraat/ Heidebloemlaan met westelijk verloop tot aan de Dankaertstraat op de grens met Bredene. Recent aangelegde weg aansluitend bij de wijk Heide-Vosseslag (zie Heidelaan, Torenhofstraat en Vosseslag).

Rechts van nummer 1 bevindt zich een toegang tot het natuurreservaat "D' Heye". Het betreft een uniek landschap met fossiele, lage duinen zogenaamd Blutsyde op de grens met Bredene. Deze middeloude duinen zijn ontstaan tijdens de Romeinse periode en blijven gespaard van overstromingen. Op de kalkarme, zure ondergrond groeit een typische vegetatie zoals heide, meerdere poelen vormen een biotoop voor talrijke amfibieën. Dankzij het duinendecreet van 14 juli 1993 wordt op de grens met Bredene het restant van de fossiele duinen beschermd. Tegenwoordig als Vlaams natuurreservaat van 40 ha in eigendom en onder beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het gebied als standplaats voor de houwitserbatterij "Deutschland" (zie Batterijstraat) gebruikt. In de jaren 1921-1923 wordt een renbaan van de "Renbaan Oostende" aangelegd met de tribune op grondgebied Bredene, enkele betonresten zijn nog bewaard. Daarna volgt een uitgebreide verkaveling middels het BPA van 1961-1972, De Heide en De Heide West bestaande uit vakantiehuisjes en permanente bewoning met de Heidelaan als centrale as.

De oudste bebouwing bestaat uit enkele boerenarbeiderswoningen (nummers 3 en 4) wellicht teruggaand tot de tweede helft van de 19de eeuw. Sedert 1927 aanwezigheid van een steenbakkerij (nummer 27). Woonstraat hoofdzakelijk bestaande uit vrijstaande of halfopen bebouwing uit de loop van de 20ste eeuw.

• BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 371-373.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 23-24, 93.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan opnieuw bekeken. Deel II, s.l., 1999, p. 36, p. 43.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia