Leopold Brionstraat

Beschrijving

Rechte straat tussen de de Smet de Naeyerlaan en de Oostlaan. Maakt deel uit van de uitbreiding vanaf het tweede kwart van de 20ste eeuw ten oosten van de hoofdstraat, zie Kerklaan. De straat wordt halverwege gekruist door de Langestraat. Naamgeving als eerbetoon aan Leopold Brion (1884-1916), in 1916 als verzetsstrijder gefusilleerd door de Duitsers. Aan de achterzijde van het oorlogsmonument van 1923 is een gedenkplaat als huldiging aangebracht.

Aaneengesloten bebouwing oorspronkelijk hoofdzakelijk bestaande uit appartementen uit de jaren 1930-1950 met voortuintjes. Meestal met drie à vier bouwlagen onder plat dak en met modernistisch getinte gevels, vaak met geelbakstenen parementen en oplopende, afgeronde erkers. Nummer 2 is gesigneerd door architect Libère Bonne (Wenduine). In het eerst straatdeel grotendeels vervangen door grootschalige nieuwbouw, het tweede straatdeel heeft het oorspronkelijk uitzicht bewaard.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, jaren 1930-1950.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 112-113.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia