Goedeluchtstraat

Beschrijving

Rechte verbindingsstraat tussen de Kerkstraat en de Coppietersstraat. Aanleg horend bij de stedenbouwkundige ontwikkeling ten westen van de Kerkstraat, in 1902 wordt een algemeen urbanisatieplan (zie historische inleiding) bij K.B. goedgekeurd. Door de Eerste Wereldoorlog zullen deze plannen pas vanaf de jaren 1920 worden uitgevoerd.

De naam verwijst naar de nu verdwenen "Home du Grand Air" langs de Kerkstraat. Het echtpaar Carlier-Detienne uit Bergen sticht er in 1896 een vakantiekolonie voor zwakke kinderen. In 1910 wordt langs de Goedeluchtstraat een ontspanningszaal toegevoegd (zie nummer 10). In 1962 stoppen de activiteiten, het gebouw aan de Kerkstraat dient nog voor zeeklassen waarna het vanaf 1985 leegstaat en in de jaren 1990 wegens verkrotting wordt gesloopt en vervangen door een residentieel gebouw. Een andere getuige van het indertijd bloeiend sociaal toerisme in Wenduine is het voormalige kinderhome "Des Lutins" (nummers 14-16).

Woonstraat met aaneengesloten, heterogene bebouwing voornamelijk bestaande uit breedhuizen van twee à vier bouwlagen onder platte of (gemansardeerde) zadeldaken. Oudste bebouwing opklimmend tot de jaren 1910 (nummer 10 en nummers 14-16). Enkele kleine vakantiewoningen hebben een terugwijkende ligging (nummers 2, 4 en 18), eventueel is de lage voorbouw (met bekronend gevelbreed terras) een inpassing aan een nieuwe rooilijn. De (nu grondig aangepaste) gevel met art-deco-inslag van nummer 15 is in 1930 ontworpen door architect Leon Ide (De Haan). Nummers 8 en 12 waren oorspronkelijk twee identieke en in spiegelbeeld gebouwde huizen van drie bouwlagen en in 1954 door architect Libère Bonne (Wenduine) verhoogd tot vier bouwlagen onder plat dak. Nummer 12 heeft nog gedeeltelijk bewaard schrijnwerk op de begane grond en eerste verdieping, gevelindeling en parement van nummer 8 is gewijzigd.

In westelijke richting wordt het straatbeeld bepaald door kleine appartementen uit de jaren 1940-1950 en nieuwbouw.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1930, 1954.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 104, p. 250-251.
  • MOUTON R., WAUTERS B., Archiefbeelden Wenduine, Stroud (Groot-Britannië), 2004, p. 98.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia