Delacenseriestraat

Beschrijving

Winkel- en horecastraat, maakt in een hoek van 90° de verbinding tussen de Leopold II-laan en de Kerkstraat. Aanleg horend bij de stedenbouwkundige ontwikkeling ten westen van de Kerkstraat, in 1902 wordt een algemeen urbanisatieplan (zie historische inleiding) bij K.B. goedgekeurd. Deze is gebaseerd op de plannen van de Brugse architect Louis Delacenserie (1838-1909) opgemaakt in 1900. De straatnaam is een eerbetoon aan deze belangrijke architect die vooral in Brugge actief is geweest. Door de Eerste Wereldoorlog zullen deze plannen pas vanaf de jaren 1920 worden uitgevoerd.

Woon- en handelsstraat aansluitend bij de commerciële functie van de hoofdstraat (zie Kerkstraat). Aaneengesloten bebouwing vanaf het einde van de 19de eeuw waaronder hotels, pensions en vakantieverblijven. Panden van twee à vier bouwlagen vaak onder plat dak, voorts ook (gemansardeerde) zadeldaken. Deels aangepaste parementen en meestal met recente winkelpuien. Enkele opvallende gevels en beelbepalende hoekpanden in neoclassicistische stijl (nummers 11, 13, 19, 21, 27). Daarnaast parementen met witte baksteen, nummers 3, 5, 5A-7. Nummer 12 ondergaat de invloed van de cottagestijl. Voorts recente appartementen ter vervanging van oudere bebouwing.

• MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 104.
  • MOUTON R., WAUTERS B., Archiefbeelden Wenduine, Stroud (Groot-Britannië), 2004, p. 68-69.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia