Maria-Duyne Bungalow City

Beschrijving

Villaverkaveling van circa 1923 door maatschappij "Belgian Littoral Cie S.A." (1920); kadert in uitbouw van nieuwe toeristische kern nabij grens met Klemskerke zie ook detoenmalige locatie van de paardenrenbaan en nagenoeg gelijktijdige, kleinere verkaveling Zeepaadje/ Duinhoevenlaan/ Duindoornstraat. Benaming verwijst naar ligging nabij de Visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen uit de 18de eeuw. Verkoop kent aanvankelijk weinig succes; slechts zeven villa's in 1952; thans nog enkele onbebouwde percelen.

Concentrische aanleg met Meibloempjes-, Lelie-, Acacia-, Tulpen-, Violieren-, en Klaprozenlaan weerszijden centrale as van Klemskerkestraat. Eerste, bewaarde echter niet verder identificeerbare bouwaanvragen dateren van 1923 en zijn respectievelijk naar ontwerp van architecten J. Pary (Brussel) en E.H. Chaineux (Brussel; "architecte S.C.A.B"); laatst genoemd plan is door de verkavelingsmaatschappij goedgekeurd.

Overwegend pseudo-streekeigen villabouwtrant. Tulpenlaan nummer 18 uit jaren 1970 en hier uitzonderlijk met sobere, kubistische vormgeving.

• Gemeentearchief Bredene, 874.1, bouwvergunningen 1923-1924.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie