Sluizenstraat

Beschrijving

Van Dorpsstraat naar de wijk Blauwe Sluis aan het kruispunt Sluizenstraat/ Brugse-/ Plassendalesteenweg/ Noordede. Volgt het tracé van de Zijdelingdijk, ook de Dijk van de Watering van Blankenberge genaamd, tot aan de plaats waar de Noordede laatst genoemde doorboort. Hier bevindt zich sinds 1626 de afwateringssluis van de Polder van Blankenberge, de zogenaamd "Blauwe Sluis" zie wijkbenaming. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een stenen brug over de sluis, enkele woningen en hoeven in de onmiddellijke omgeving. De wijk Blauwe Sluis bestaat in 1914 uit meerdere woningen, een paar herbergen, een smidse en wagenmakerij; tijdens het interbellum, verdere ontwikkeling met eenvoudige rijbebouwing aan de Sluizenstraat; ontstaan wijkkermis. In kader heraanleg Brugsesteenweg in 1932 - de eerste betonweg van België - opwerpen van nieuwe brug over de Noordede, zoals vroeger, haaks op het tracé van vermelde steenweg. Huidig uitzicht resulteert uit de herstructurering van het kruispunt in het begin van de jaren 1950 met onder meer bouw van nieuwe brug en sloping van huizen. In 1971 verdwijnt de zogenaamde "Schaapsstal", een ruime 17de-eeuwse(?) schaapskooi, na een hevige storm.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie