Peter Benoitlaan

Beschrijving

Straat die vanaf de Driftweg naar de Frankrijklaan loopt. Aangelegd na de Eerste Wereldoorlog. Voor 1939 deels "August Pedelaan" genoemd, naar één der beheerders van de "S.A. Breedene". Vanaf het kruispunt met de Prinses Marie-Josélaan heette de straat "Avenue de Liège".

Overwegend aaneengesloten bebouwing van twee tot vier bouwlagen, met onder meer han­dels­pan­den type café-pension in aansluiting bij de commer­ciële Duin­enstraat en recentere appartementsgebouwtjes. Tevens locatie van parochiekerk (zie Hendrik Consciencelaan) en school (zie nummer 13).

Nummer 1, oorspronkelijk zogenaamd "Vil­la Ho­noré-Ma­fal­da", naar ontwerp van architect A. Daniëls (Oostende), van circa 1907, die hier als eer­ste par­ti­cu­lier een bouwperceel uit de verkaveling kocht; thans aan­ge­past onder meer ver­nieuwd gevelparement. Nummer 14, het beeldbepalende "Café-pen­sion Ritz" uit het interbellum, werd het afgelopen decennium vervangen door nieuwbouw.

• CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 61.
  • HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk – Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 71-89.

Bron: DELEPIERE A., DEVOOGHT K., GILTÉ S. & VANNESTE P. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL50, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien