Richard Caluwaertsstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar een slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog; voorheen Pastorijstraat. In deze straat bevond zich de gemeenteschool (nummer 31), opgericht in 1855 naar ontwerp van J. Schadde, gesloopt in 1936 en vervangen door de heden nog bestaande gebouwen, naar ontwerp van architect E. Lamot (1937). De onderwijzerswoning van 1871, naar ontwerp van L. Blomme van 1869, lag aan de overkant van de straat en is deels bewaard (volume, banden van gesinterde steen, ronde traptoren) in de sterk aangepaste nummer 24.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Hingene/Eikevliet, dossiers 2, 4, 9.
  • Klein-Brabant een eeuw kontrast, foto's van nu en toen, in Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant v.z.w., Jaarboek XXV-XXVI, Puurs, 1990-1991, p. 43.