Moeskroenstraat (Rekkem)

Beschrijving

Belangrijke steenweg die het grondgebied van Rekkem van west naar oost doorkruist. In het centrum onderbroken door de Plaats en in het oosten uitlopend in de Grote Weg. In de dorpskern voornamelijk rijbebouwing. Zowel woonfunctie als commerciële functie zie herbergen en winkels. Vestigingsplaats van de gemeentelijke basisschool. In de periferie losstaande bebouwing. Basisbebouwing: breedhuizen van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen -al dan niet geknikte- zadeldaken. Voornamelijk arbeidershuizen en kleinere burgerwoningen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevels onder meer verfraaid door sierbaksteen en/of muizentandfries: nummers 465, 491, 497 en 802. Nummer 469 met fraaie houten winkelpui. Nummer 471, met fraai glas in lood. Ook tal van gevels getypeerd door rechthoekige muuropeningen onder al dan niet doorlopende ijzeren I-balk onder meer nummers 467, 487, 489, 493. Ook enkele typische interbellumwoningen onder meer nummer 527, getypeerd door de erkers. En nr. 686-688 met granitolateien.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie