Wevelgemstraat

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé vertrekkend aan de Lauweplaats. Samen met de eerste Leiebrug aangelegd in 1871.
Straat met woon- en commerciële functie met voornamelijk arbeiders- en burgerhuizen, daarnaast ook verschillende appartementen.

Arbeidershuizen in eenvoudige baksteenbouw, van twee à drie traveeën, voornamelijk met één bouwlaag, onder meer nummers 36-48 met vernieuwde parementen en aangepaste muuropeningen, nummers 55-61 waarvan nummer 55 en 61 met vernieuwd parement, nummer 65 opgetrokken met dakverdieping, nummers 69-71 en nummer 83.

Burgerwoningen van twee à vijf traveeën en twee bouwlagen hier en daar verfraaid met sierbaksteen, onder meer nummer 5, volgens bouwplan van 1938, architect onleesbaar, thans met aangepaste begane grond, nummer 24, nummer 31 met driezijdige houten erker, volgens bouwplan van 1928, nummer 53, verfraaid met witte sierbaksteen en nummer 82 met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel.

Daarnaast verschillende interbellumwoningen, onder meer nummer 5, 67 en nummers 86-88, typische interbellumarchitectuur aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid. Volgens bouwplan van 1934, naar ontwerp van Vander Haeghe (Wevelgem). Deels vernieuwd schrijnwerk.
Nummer 54, woning in Anglo-Normandische bouwstijl uit de jaren 1950 gesigneerd door "THYBERGHIN ARCHITECT WEVELGEM".

Ook onderwijsfunctie met Vrije Bassischool z.g. "DE STAP". Schoolcomplex gelegen tussen de Lauwbergstraat en de Putstraat. Aan de zijde van de Putstraat, neogotische vleugel van circa 1913. Zeven traveeën van rode verankerde baksteen. Heilig- Hartbeeld op sokkel met de wapenschilden van Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen aan de Lauwbergstraat.

Aan straateinde, betonnen brug over de Leie van 1954.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen Lauwe 871.1, nummer 3, 375 en 560.