Wervikstraat

Beschrijving

Westelijke uitvalsweg; gebogen tracé. Overwegend woonfunctie, met naar Wervik toe ook industrie. Heren- en burgerhuizen, met daarnaast ook arbeidershuizen van één à twee bouwlagen en twee traveeën onder meer nummer 166-122. Bebouwing voornamelijk uit het eind van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Verder in de straat, ter hoogte spoorweg, ook villabouw onder meer nummer 211. Tal van bepleisterde en gecementeerde lijstgevels onder meer nummers 1, 34, 70, 72 en 77. Verder eenvoudige baksteenbouw verfraaid door sierbaksteen en/of friezen. Nummers 28, 32 (met beglaasde kapel), 40, 56, 74, 84, 155. Nummer 58, volgens bouwplan in 1928 verbouwen van schuur tot woonhuis. Ook verscheidene typische interbellumwoningen onder meer nummer 83, nummer 142, van 1939, naar ontwerp van E. Van Riet, met vernieuwd parement.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks B, nr. 152, nr. 2771.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie