Tuinwijk

Beschrijving

U-vormige woonwijk, uitkomend op de Koning Boudewijnstraat. Centraal plantsoen met kapel met Maria met kind. Rondboognis met opschrift "O.-L.-Vr. bescherm den tuinwijk". De bebouwing bestaat uit vier verschillende types arbeidershuizen volgens bouwplan van 1930. In totaal 26 woningen opgebouwd door de maatschappij voor goedkope woningen, naar ontwerp van Vanderhaeghe (Wevelgem).

Nummers 6-10, 57-58 en 82-83: rode bakstenen lijstgevels opgetrokken volgens spiegelbeeldschema.
Nummers 11-15, 12-28, 49-50 en 63-64: enkel- of dubbelhuizen van bruine baksteen verfraaid door het gebruik van rode baksteen. Rechthoekige deur, verdiept in portaal met afgeronde hoeken. In de hoek, poortgebouw, in dezelfde stijl opgetrokken. Nummers 29-48: enkelhuizen van rode baksteen, opgetrokken volgens spiegelbeeldschema. Rechthoekige muuropeningen met beschilderde lateien.
Nummers 53-56, 59-62, 77-81 en 84-97: lijstgevels van rode baksteen met driezijdige erker op de eerste bouwlaag. Transformaties voornamelijk met betrekking tot het groot aantal vernieuwde parementen en de gewijzigde muuropeningen veelal met vernieuwd schrijnwerk.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen Lauwe 871.1, nummer 267.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie