Oude Leielaan

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, lopend van de Rijselstraat tot de Sluizenkaai. De straat volgt het tracé van de dode Leiearm, de vroeger bevaarbare Leiearm die door een opening in de vestingen langs het zuidelijk deel van de stad vloeide en werd gedempt in 1970.

Eenzijdige bebouwing, voornamelijk bestaande uit burgerhuizen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummer 20, 21 (gesigneerd. "H. VAN BESIEN, BURG. BOUWKUNDIGE, TIELEN") en 22 en uit het derde kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummers 25 en 26. Ook tal van arbeidershuizen van rode baksteen van twee traveeën en twee bouwlagen, onder meer nummers 80 en 82, verlevendigd met gele baksteen voor de muurbanden en de ontlastingsbogen, onder meer nummers 35-37. Bebouwing doorbroken door het Warande park, vanaf het park voornamelijk nieuwbouw.

Nummer 88, poorttoegang met opschrift "Sint-Aloysiuscollege, lagere afdeling". Enige restant van de in 1994 afgebroken schoolgebouwen, die in 1954 opgericht werden na afbraak van de voormalige blekerij Stas. Aan de andere zijde, grasperk met beeldhouwwerken van Antoon Janssens (1976).
Vestigingsplaats van het VTI, ondergebracht in voormalige rubberfabriek (in 14-18).

Stadspark zogenaamd "Bois de Boulogne" of "Warandepark", vroegere lusttuin ontstaan op het einde van de 19de eeuw. Huidig uitzicht bekomen in het begin van de 20ste eeuw, gronden aangekocht door de stad in 1931.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks B, nummer 963.
  • BILLE E. en DEMEYERE E., Menen ter ere, deel 2, Menen, 1995, p. 33-34 en 37-38.