Menenstraat

Beschrijving

Uitvalsweg richting Rekkem met bochtig tracé, vertrekkend van de Lauweplaats. Bij het begin van de straat, aaneengesloten bebouwing. Voornamelijk eenvoudige burgerhuizen en arbeidershuizen.

Eenvoudige bakstenen architectuur van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken, onder meer nummer 18, voorgevel volgens bouwplan gewijzigd in 1937 naar ontwerp van G. Boutelier, thans met toegevoegde dakverdieping, nummers 20, 137, 147-149 (gecementeerde lijstgevel), 151 en 309. Ook verschillende diephuizen, onder meer nummer 13-15 en 199.
Daarnaast ook verschillende lage arbeidershuisjes. Al dan niet gecementeerde of bepleisterde lijstgevels van twee à drie traveeën onder pannen zadeldaken, onder meer nummers 29-31, 80, 115-117, 133-135, 139-141 en 155.

Dwars op de straat ingeplant steegje met arbeidershuizen tussen nummer 53 en 139 met achteraan voornamelijk nieuwbouw.
Ook tal van typische interbellumwoningen, onder meer nummer 11 met sterk aangepaste begane grond, nummer 23 gesigneerd "J. VANHEE EN ZONEN AANNEMERS WERVIK", nummer 51-53 en nummer 214-216 met tweezijdige erkers en variërende metselverbanden.
Verschillende vlasschuren, onder meer links van nummer 59 met trapgevel en nummer 171 met heiligennis.

Straateinde met verschillende hoeves waarvan één met bewaarde roterij met bakstenen schoorsteen. Links van nummer 159, schuurtje, tot woonhuis omgebouwd.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen Lauwe 871.1, nummer 487.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie