Lauwestraat

Beschrijving

Noordoostelijke uitvalsweg richting Lauwe. Gebogen tracé. In het eerste deel van de straat rijbebouwing, daarna losstaande bebouwing, hoofdzakelijk nieuwbouw.

Bebouwing: breedhuizen van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Overwegend arbeidershuizen en kleinere burgerwoningen uit het eind van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van muizentandfriezen onder meer nummer 8, met behouden schrijnwerk met glas in lood. Nummer 2, hoekpand met fries met uitgelengd dropmotief. Nummer 18, met fries en getoogde vensters met gekleurd glas in lood. Ook verschillende panden getypeerd door rechthoekige vensters met ijzeren I-balk onder meer nummer 10 en 12.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie