Lauwbergstraat

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé vertrekkend aan de Lauweplaats, uitvalsweg richting Marke. De straat maakt een knik net voor de spoorwegbrug. Woon- en commerciële functie, de basisbebouwing bestaat uit burgerwoningen met variërende gevelbreedte en arbeidershuizen van één à twee bouwlagen. De bebouwing gaat terug tot in de tweede helft van de 19de eeuw.

De 20ste- eeuwse bebouwing bestaat voornamelijk uit eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee traveeën en één à twee bouwlagen, veelal verfraaid met bakstenen fries, onder meer nummers 13, 32, 33, 40 volgens bouwplan van 1928, naar ontwerp van H. d' Hallewin (Menen) met aangepaste begane grond en vernieuwd schrijnwerk, 102, 110, 117 en 123-125 (met heiligennis in zwarte baksteen).
Verschillende woningen van één bouwlaag, onder meer nummers 47, 50 (diephuis, aan de straatzijde opgetrokken met één bouwlaag) 56, 60-62, 128-132, 145-147 en 155.

Ook typische interbellumarchitectuur, onder meer nummer 4, nummer 18 (met aangepaste begane grond), nummer 74 volgens bouwplan van 1937 naar ontwerp van A. Fontaine (Moeskroen), nummer 100 volgens bouwplan van 1937, nummer 167-169 volgens bouwplan van 1933, naar ontwerp van J. Dewilde (Bissegem). Woonhuis met typerende rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken. Nummer 166-168 volgens bouwplan van 1933 naar ontwerp van C. Wyseur, thans met vernieuwd schrijnwerk en nummer 176, volgens bouwplan van 1928, architect onleesbaar, thans met vernieuwd schrijnwerk.
Daarnaast enkele bewaarde vlasschuren, onder meer nummers 90, 148 en net achter de spoorwegbrug.
Ook veel nieuwbouw en vernieuwde parementen. Tal van woonhuizen uit de jaren 1940-1950. Villabouw aan straateinde.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen Lauwe 871.1, nummer 102, 301 en 512.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie