Ieperstraat

Beschrijving

Lange westelijke uitvalsweg met gebogen tracé; vertrekkend vanaf de Grote Markt het politiek centrum van de stad. Maakt reeds van oudsher deel uit van het stratenpatroon van Menen zie kaart van Deventer (1569-1573) en Sanderus (1644).

De bebouwing klimt op tot de 18de eeuw, maar het straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door bebouwing uit het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

Hoofdstraat met in de stadskern voornamelijk een commerciële functie. In het tweede deel van de straat (na de spoorlijn) voornamelijk woonfunctie. Tussen de Guido Gezellelaan en Engelandstraat sociale woningbouw van 1959, naar ontwerp van G. Boghemans (Menen).

Basisbebouwing: breedhuizen met variërende gevelbreedte en twee à drie bouwlagen onder pannen zadel- of mansardedaken.
Heterogeen straatbeeld met rijbebouwing.
19de-eeuwse bebouwing: burger- en herenwoningen met bepleisterde lijstgevels vaak horizontaal benadrukt door schijnvoegen en doorgetrokken onderdorpels: nummer 1, nummer 22, nummer 23, nummer 24, nummer 80 en nummer 94.
Ook tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van muizentandfriezen en/ of sierbaksteen onder meer nummer 71, nummer 82, nummer 87, nummer 121, nummer 123 en nummer 400-402.
Voorts bebouwing uit de jaren 1930: nummer 34-38, beeldbepalend hoekensemble; nummer 40 met typerende erker en vensteromlijstingen; nummer 44-54 naar ontwerp van G. Boghemans (Menen) zie plint; nummer 101, van 1941, naar ontwerp van L. Boghemans met bovenlicht met kleurrijk glas in lood; nummer 111-113, samenstel van twee enkelhuizen van 1939; nummer 336-338, eenheidsbebouwing getypeerd door het gebruik van muizentandfries en granito.

Nummer 116, burgerwoning van circa 1940, aansluitend bij Anglo-Normandische bouwstijl.
Naar het straateinde toe ook villabouw onder meer uit de jaren 1930-1940: nummer 420 en nummer 422, naar ontwerp van 'W. VAN SPRANGHE ARCH. KORTRIJK' zie plint, aansluitend bij de cottage architectuur, eerstgenoemde zogenaamd 'Leienevel'; nummer 423 met opvallende schoorstenen.
Voorts ook tal van herbergen en wijkwinkels, onder meer nummer 316, wijkwinkel met typerend opschrift "Zaden - Granen P. Dornez - V.D.Broeck Bloemen - Planten"; nummer 375 zogenaamd "St.-Christophe", uit de jaren 1930; nummer 392 zogenaamd "Den Eik" met behouden schrijnwerk.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks B, nr. 2966, nr. 2769.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie