Aug. Debunnestraat

Beschrijving

Van de Kortrijkstraat naar de Sint-Jansmolenstraat. Aangelegd circa 1928; recht tracé. Naam verwijst naar de Meense burgemeester (1821-1938) en eerste socialistische burgemeester van West-Vlaanderen.

Voornamelijk woonfunctie: interbellumbebouwing uit de jaren 1930 van twee à drie bouwlagen onder zadel- of platte daken. Eenvoudige baksteenbouw getypeerd door het afwisselend materiaal- en kleurgebruik onder meer nummer 2 getypeerd door het gebruik van granito voor lateien met druiplijst; nummer 6 van 1935, naar ontwerp van Ch. Halsberghe (Menen), met begane grond met parement van rode baksteen en bovenverdieping van gele baksteen; nummer 53 van 1932, naar ontwerp van G. Boghemans (Menen) verlevendigd door het gebruik van rode granito en tweezijdig erkertje; nummer 60 van 1932, naar ontwerp van R. Vanassche (Menen); nummer 62 van 1933, naar ontwerp van G. Boghemans, met bewaard schrijnwerk voor de vensters; nummer 64 getypeerd door spaarveld en nummer 66, verfraaid door granito en deels bewaard schrijnwerk.
Nummer 42, voormalige burelen van S.M. de Mutaliteit, thans appartementen, opgetrokken in 1936, naar ontwerp van G. Boghemans (Menen); op bouwplan twee bouwlagen thans drie.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks B, nr. 585, nr. 2196, nr. 2430, nr. 1318, nr. 1531.
  • Straatnamen, Menen - Lauwe - Rekkem, Menen, s.d., p. 8.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie