Ambachtenstraat

Beschrijving

Tussen de Stationsstraat en de Poedermagazijnstraat. Licht gebogen tracé. Straatbeeld voornamelijk bepaald door arbeidershuizen uit het eind van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw. Baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Eenvoudige bakstenen lijstgevels vaak verfraaid door bakstenen friezen en/of sierbaksteen: nummers 21-23, 24-28, 68, 70 en 76. Ook verscheidene gecementeerde lijstgevels onder meer nummers 2, 5 en 40.

Voorts enkele typische interbellumwoningen zie nummer 46 van 1936, naar ontwerp van Ruysschaert (Menen), nummer 48 van 1938, naar ontwerp van G. Boghemans (Menen), nummer 60 van 1939, naar ontwerp van G. Boghemans en nummers 72 en 75.

Ook enkele schuren (nummer 27, 35A, 37), onder meer van voormalige "Sint-Anne Fonderies et Les Ateliers de la Lys", en een voormalige wasserij zie opschrift "Lavoir-Wasserij", met bewaarde schoorsteen, nummer 44.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks A, nr. 2719, 874.1, reeks B, nr. 2467, nr. 2776, nr. 2817.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie