Statieplein

Beschrijving

Gekasseid, rechthoekig plein, aan noordzijde sedert 1878-1879 begrensd door de spoorlijn en het station, aan zuidzijde door bebouwing vanaf eind 19de eeuw en 20ste eeuw. Na de bouw van het station werd het onbebouwde "Mols Veld" in de onmiddellijke omgeving van het station ingepalmd door een aantal hotels, waardoor het zogenaamde "Statieplein" ontstond; deze hotels zijn thans, op Oud Antwerpen na, verdwenen. Het huidige uitzicht wordt bepaald door een heterogene lintbebouwing uit de 20ste eeuw, voornamelijk gericht op de horeca, onder meer de nummers 6-9 opgevat als breedhuizen van twee bouwlagen onder mansardedaken (nok parallel aan de straat); nummer 6 werd op het kadaster ingetekend in 1926; nummer 7 met bewaarde graffitopanelen, ingetekend op het kadaster in 1925; nummers 8-9 eenheidsbebouwing met typische verwerking van gesinterde baksteen voor muurbanden en meanderfries, waarvoor niet-gesigneerde doch ingekleurde, licht afwijkende bouwaanvraag van 20/02/1910.

• Gemeentelijk Archief Molse Kamer voor Heemkunde, 1.778.511, Bouwaanvragen, 1906-1910.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1926/31 (nummer 6), 1925(1)/25 (nummer 7).