Steegstraat

Beschrijving

Drukke transitbaan in het verlengde van de Vaartstraat, vertrekkend van de Markt in zuidoostelijke richting.

Gekarakteriseerd door sporadisch onderbroken lintbebouwing, voornamelijk uit de 20ste eeuw: doorsnee-rijhuizen als nummer 24 met typisch eigentijdse verwerking van witte baksteen en nummer 481; verder diverse panden uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, zoals nummer 7, refererend aan de Nieuwe Zakelijkheid, evenals de nummers 19-21, 25 en 27, ingetekend op het kadaster in 1939. Ter plaatse van het nummer 8 bevond zich oorspronkelijk brouwerij "De Engel"; tot het begin van de 20ste eeuw domineerden schuren, stallen en aanhorigheden van deze brouwerij het begin van de rechter straatwand; naderhand afgebroken en vervangen door nieuwe woningen; circa 1940 werd een groot gedeelte van de brouwerij gesloopt en verbouwd als hotel, restaurant en zaal, thans Theater Restaurant; de gevel aan straatzijde vertoont nog min of meer de oorspronkelijke ordonnantie en een overschilderd sgraffitopaneel.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Balen, schetsen 1939/15 (nummers 19-21, 25-27).
  • MICHIELS J. en VERMEULEN R., Balen-Centrum, historisch bekeken, (Heemkundige Kring Balen, driemaandelijks tijdschrift nummer 84, september 2000, p. 25).