Bruggestraat (Hooglede)

Beschrijving

Noordoostelijke uitvalsweg aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Loopt van de Bruggesteenweg te Gits naar de Marktplaats. Woonfunctie met aaneengesloten bebouwing nabij het centrum met voornamelijk rijwoningen uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste helft van de 20ste eeuw van één à twee bouwlagen. Voorts lintbebouwing, tevens hoeven en recente villabouw. Nummer 60, arbeidershuis van 1898, zie gevelsteen, deel uitmakend van voorts aangepaste eenheidsbebouwing (nummers 56, 64). Nummer 37, enkelhuis uit de jaren 1920 met vensterrisaliet oplopend in afgeronde schoudergevel verfraaid met drie gekoppelde vensters met druiplijsten; poorttravee voorzien van erker. Nummer 25, enkelhuis uit de jaren 1930 met driezijdige erker versierd met gekleurde tegels. Nummer 30, wederopgebouwde hoekherberg "De Pompier", van één bouwlaag met afgesnuite hoektravee. Nummer 68A, recente neogotische kapel van 1986.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol