Spanjestraat

Beschrijving

Zuidwestelijke uitvalsweg met een recht tracé, van het kruispunt Basijnsmolen-, Guido Gezelle- en Slijpersstraat tot Passendale. Op de P.C. Poppkaart (circa 1850) aangeduid als "Passchendaele Straet"; huidige naamgeving naar de ongewijzigde Spaanse territorialiteit in 1678-1713 van de heerlijkheid Ogierlande onder het Brugse Vrije. Kilometerpaal met cijfer "2" dicht bij de grens met Passendale.

Aan het begin van de straat, verspreide bebouwing. Voornamelijk arbeiders- en burgerhuizen van één à twee bouwlagen onder, soms geknikte, pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Arbeiderswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw meestal met voortuin, huizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw op de rooilijn. Nummer 25: enkelhuis van twee bouwlagen uit de jaren 1930; straatparement van rode sierbaksteen gemarkeerd door doorgetrokken grijsbeschilderde lateien van simili-steen en driezijdige erker op uitkragende sokkel; behouden houtwerk onder meer schuiframen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol