Lepelstraat

Beschrijving

Centrumstraat lopend van Sleihagestraat tot het kruispunt Basijnsmolens-/ Cockstraat; bebouwing volledig verdwenen bij brand van 1833. Lintbebouwing, teruggaand op de P.C. Poppkaart (circa 1850), met arbeiders- en burgerhuizen. Bij nummer 31, kilometerpaal met aanduiding van het cijfer "4", naar verluidt de afstand tot Roeselare. Eenvoudige doorsnee-architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw en eerste helft van de 20ste eeuw; twee à zeven traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Nummers 9-17: eenheidsbebouwing van lage arbeidershuisjes van 1920 naar ontwerp van L. Verthé (Ingelmunster); twee à drie traveeën onder geknikt zadeldak (leien en mechanische pannen); eenvoudige bakstenen lijstgevels, soms met schijnvoegen gecementeerd (onder meer nummer 17), deels vernieuwde parementen. Nummer 25: laag arbeidershuis van 1920 naar ontwerp van L. Verthé.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 10692.
  • BALLYN W., Oostnieuwkerke voor en na de Grote Oorlog, Normaalschool Torhout, 1997-1998, (onuitgegeven eindwerk Regentaat), p. 5, p. 28.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol