Kapelleriestraat

Beschrijving

Tussen Diksmuidestraat en Houthulststraat, als westelijke uitvalsweg naar Houthulst morfologisch deel uitmakend van laatst genoemde straat. Dorpsstraat met overwegend lintbebouwing van handels- en burgerhuizen.

Nummer 44: voormalige haringrokerij. Doorsnee-architectuur uit de jaren 1920, van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Eenvoudige bakstenen lijstgevels, in de lijn van de traditie uit het vierde kwart van de 19de eeuw of art-decogetint met typerende risalieten. Nummer 45: vernieuwde eclectische villa uit de jaren 1920; markant arkeltje met opengewerkte leien spits. Nummers 56-64/ Vredestraat: rijtje van lage arbeidershuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw onder pannen zadeldaken; rode baksteenbouw (nummer 64 gecementeerd met schijnvoegen) opengewerkt door middel van getoogde muuropeningen met behouden luiken en persiennes.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol