Dorpsstraat

Beschrijving

Lange hoofdstraat tussen Ommegang Zuid en Noord. Op de P.C. Poppkaart (circa 1850) aangeduid als een deel van de "Route d' Ipres à Bruges" met een aaneengesloten bebouwing; aan de oostzijde, kerk en kerkhof, links geflankeerd door herberg "Gemeentehuis", rechts door gendarmerie, zie prentbriefkaarten. Ook heden, lintbebouwing, onderbroken door Sint-Bavokerk en het kerkhof, en - ten zuiden daarvan - de na de Eerste Wereldoorlog aangelegde J. Dewindeplaats. Handelspanden onder meer cafés, burger- en arbeidershuizen. Nummers 42-44: voormalige "brouwerij Lowie". Nummer 56: pastorie. Nummer 67 aan de hoek met Filip van Arteveldestraat: klooster (en destijds ook school) van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van 1920 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare), verbouwd karakter; links aanpalend, "Rusthuis Onze-Lieve-Vrouw" uit de jaren 1970 of 1980. Ook recente appartementsbouw. Op de hoek met de Filip van Arteveldestraat, voormalige dorpspomp.

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit de jaren 1920, van twee à zes traveeën en één à twee bouwlagen (uitzonderlijk drie) onder soms geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Sobere bakstenen lijstgevels, meestal in de lijn van de bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw, zie verwerking van sierbaksteen voor banden en strekken (onder meer nummer 1 aan de hoek met Ommegang Zuid, nummer 48, nummers 76-78 aan de hoek met Vijfwegenstraat). Nummer 48: café " 't Vijfde Gebod" met aansluitende lage poorttravee links onder geknikt zadeldak. Nummers 8-10: samenstel van lage bakstenen arbeidershuisjes, dubbelhuisjes van drie traveeën onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met klimmende dakkapellen; links aansluitend, nummers 2-6 met vernieuwd parement. Nummer 1 aan de hoek met Ommegang Zuid (rechts ervan): lage slagerij uit de jaren 1930, plat dak met typerende borstwering en buisvormige leuningen; hoekdeur tussen halfronde penanten van geglazuurde tegeltjes.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 11414.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol