Diksmuidestraat

Beschrijving

Noordwestelijke uitvalsweg tot Zarren (Kortemark), aansluitend bij de Statiestraat. Overwegend lintbebouwing met burgerhuizen en handelspanden.

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), meestal in de lijn van de bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw of eclectisch getint. Nummer 8: dubbelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), verlevendigd door middel van banden en strekken van gele sierbaksteen. Zonder nummer (vermoedelijk nummer 34): gerenoveerd 19de-eeuws herenhuis, voor de Eerste Wereldoorlog burgemeesterswoning; lichtgele bepleistering en moderne aanbouw onder plat dak. Naar het straatuiteinde, eveneens huizen uit de jaren 1930 met typerende driezijdige erkers.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol