Torhoutstraat

Beschrijving

Van oudsher noordwestelijke uitvalsweg vanaf de Marktplaats, richting Torhout. Voornamelijk woonfunctie met aaneengesloten bebouwing nabij het stadscentrum en verspreide bebouwing met recente woningen verderop en kleine 19de-eeuwse - begin 20ste-eeuwse hoeven onder meer nummer 75, straat met vernieuwde dakbekleding van 1934, zie aanduiding door middel van donkere pannen. Straatbeeld bepaald door doorsnee-breedhuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Talrijke poorttraveeën en vroegere winkelpuien wijzen op nijverheids- en commercieel verleden; tevens meerdere herbergen. Nummer 31: rijhuis met opvallend groen gecementeerde gevel en gebruik van rode tegeltjes voor plint, deur- en vensteromlijstingen. Nummze 50, gecementeerd dubbelhuis met opschrift boven de deur "Geen rijker kroon dan eigen schoon". Nummer 52, boerenarbeidershuis van vier traveeën en één bouwlaag; oorspronkelijk houtwerk, onder meer luiken. Twee herbergen van het type afspanning, met name nummer 4, "cafe de hoepel" (zie huidig opschrift), teruggaand op 1769, zie jaarankers in rechter zijgevel en voormalige hoekherberg "De Valcke" (nummer 45 aan de hoek met Essestraat). Heden sterk verbouwde magazijnen (nummer 7-9) met woonhuis (nummer 5 aan de hoek met Burgemeester Callewaertlaan) "A. Ramboer-Stael Magazijn van meststoffen kolen bouwstoffen ciment & ceramieke tegels, enz.", zie opschrift linker zijgevel van de woning.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol