Statiestraat

Beschrijving

Van Astridlaan naar Kortemarkstraat. Maakte oorspronkelijk deel uit van de Kortemarkstraat, na aanleg van spoorlijn (1847) Statiestraat, in 1877 reeds als dusdanig vermeld op kaart van het Militair Cartografisch Instituut. Onregelmatige rooilijn. Voornamelijk bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw met enkele woonhuizen van één bouwlaag, tevens talrijke gebouwen van twee bouwlagen in baksteenbouw; een aantal werden gecementeerd en soms voorzien van art-decomotieven, onder meer nummers 127-129; nummer 110, het geboortehuis van Karel Van de Poele, uitvinder van de elektrische tram; ook vernieuwde bakstenen parementen uit het interbellum. Toevoegen van winkelpuien in oudere kern, onder meer nummer 52. In oorsprong talrijke kleine bedrijven, zoals brouwerijen, olieslagerij, houtzagerij en maalderijen, cichoreimagazijnen, steenhouwerij, wegenwerken, fabrieken van accordeons, paraplu's en duivensportartikelen; heden onder meer nummer 115, verffabriek Deba; nummer 74 voeders "Denys" op plaats van vroegere "Ypershoek-" of "Denys molen", een oliemolen opgericht vóór 1568, de laatste stenen versie bleef bewaard tot 1922; tussen 1856-1919 molen "Devos" (zie nummers 177-181). Nummer 151-153, sinds 1948 slachthuis. Talrijke herbergen, voorheen soms in combinatie met brouwerijen of paardenhandel. Tevens onderwijs- en verzorgende functie, met name rustoord aan de hoek met Dr. Roelenslaan. Bibliotheek (zie Marktstraat nummer 19). Margarethakapel in muur tussen nummers 69 en 71. Nummer 195, voormalige post.

• GOEGEBEUR M., Daar bij die molen, in Eerste Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele te Lichtervelde, 1985, p. 72.
  • VANDEWALLE G., De straten te Lichtervelde, in Lichterveldse "Ziek-zakjes", 1, Lichtervelde, 1995, p. 25.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol