Ketelbuiserstraat

Beschrijving

Loopt van de Statiestraat in noordelijke richting naar Torhout. Voornamelijk woonfunctie met aaneengesloten bebouwing nabij het centrum en verspreide bebouwing erbuiten; verschillende hoeven en boerenarbeidershuizen. Het eerste stuk tussen de Statiestraat en de Surmontstraat werd voorheen volledig ingenomen door industrie, onder meer olieslagerij Delafontaine (hoek Surmontstraat), voormalige handel in steenkolen en bouwmaterialen Tanghe (zie Statiestraat nummer 128), later overgenomen door wegeniswerken Adiel Maes (1928). Nummers 14-16, samenstel van twee achterin gelegen, lage boerenarbeidershuizen uit de 19de eeuw van drie traveeën + een staltravee onder overkragend pannen zadeldak; nummer 14 met bewaarde T-kozijnen en houten luiken. Nummer 176 en 198, kleine hoeven met boerenhuis van vier traveeën, nummer 176 met schuur aan straatzijde en naast het woonhuis losstaande stal; bij nummer 198 paalt de stal aan het woonhuis.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol