Hoogstraat

Beschrijving

Van Marktplaats naar Potteriestraat, ten noorden van de Sint-Jacobskerk. De straat maakte reeds bij A. Sanderus (1641) deel uit van de kerkomtrek, evenwel nog onbebouwd. Handels- en woonfunctie met 19de- en 20ste-eeuwse breedhuizen van twee bouwlagen, lijstgevels met bakstenen (onder meer nummers 8-11, nummer 20) of gecementeerde parementen (onder meer nummer 7, nummers 16-19); meerdere verbouwde begane gronden, voornamelijk winkelpuien. Nummer 1, 19de-eeuws hoekhuis met twee behouden halve radvensters op bovenverdieping.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol