Zuidkaai

Beschrijving

Rechte straat, gelegen aan de zuidzijde van het kanaal Roeselare-Leie, aangelegd tussen 1862 en 1872. Bebouwing wordt voornamelijk getypeerd door industriële panden zijnde silo's en magazijnen. Nummer 15 cichoreimagazijn van 1935, gebouwd in opdracht van R. Sabbe, naar ontwerp van Ch. Laloo (Izegem). Nummer 18-20, burelen en magazijnen onder meer van 1923, naar ontwerp van L. Verstraete (Izegem), gebouwd in opdracht van gebroeders Verstraete, thans huisvesten de gebouwen een lijstenfabriek en een schaverij. Nummer 6, voormalige schoenfabriek Vanden Berghe frères, (tot 1958) thans weverij Sintobin-Neirinck. Ook enkele herbergen onder meer nummer 21.

Tevens enkele woonhuizen: nummer 7 uit de jaren 1930, thans een kantoor. Nummer 11, eenvoudige baksteenbouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw verfraaid door witte sierbaksteen. Typerende poorttravee; laadluik. Nummer 16, enkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, getypeerd door het verzorgd metselwerk zie rondboogfries van witte sierbaksteen; numer 17 in aansluitende bouwstijl, opgetekend in 1998 en inmiddels afgebroken. Nummer 23, enkelhuis aanleunende bij de regionale baksteenarchitectuur opgetrokken in 1931, naar ontwerp van Ch. Laloo (Izegem); achterin gelegen bedrijfsgebouwen.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 41/ 1931, 72/ 1932 (1923), 50/ 1935.
  • Archief Nationaal schoenmuseum, Izegem.