Wantje Pietersstraat

Beschrijving

Tussen Roeselaarsestraat en Nederweg; recht tracé. Aangelegd na de Eerste Wereldoorlog. Zogenaamd naar Johannes Vandeputte (in de volksmond Wantje Pieters), eigenaar van de gronden waardoor de straat getrokken is. Het straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door verschillende blokken van sociale woningbouw voornamelijk in opdracht van "de Samenwerkende Maatschappij voor goedkope woningen". Nummer 5-13, vijf arbeiderswoningen uit het begin van het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen enkelhuizen volgens repeterend schema; sporen van gepikte plint. Getoogde vensters met arduinen onderdorpels rustend op bakstenen consooltjes. Bewaard schrijnwerk op de benedenverdieping, zie sierlijk uitgewerkte luiken en deuren.

Nummer 12-26. Eenheidsbebouwing van acht arbeiderswoningen volgens spiegelbeeldschema gebouwd in 1926, naar ontwerp van Ch. Laloo (Izegem). Enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Donkere baksteenbouw op gecementeerde plint; afwisselend lijst- en puntgevels. Getoogde vensters en dito deuren; vernieuwd schrijnwerk. Nummer 34-44, in aansluitende bouwstijl; rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting; eenheid hier doorbroken door vernieuwde parementen (nummers 34, 42 en 44).

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 20/ 1926.
  • VANDROMME J., Bijdrage tot de Toponomie van Izegem, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, KUL, 1975, 2 delen, p. 264.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol