Vlasgaardstraat

Beschrijving

Van Groeningestraat naar Zwingelaarsstraat. Straatbeeld getypeerd door arbeidershuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Eenvoudige bakstenen lijstgevels met gebruik van lichtere sierbaksteen voor onder meer muurbanden, nummer 12 (1934).

Nummer 9-43. Eenheidsbebouwing van enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema; eenheid doorbroken door vernieuwde parementen. Variatie door middel van wisselende hoogte van het gevelfront en de muuropeningen.

Nummer 24. Burgerwoning van 1939, naar ontwerp van J. Degezelle (Izegem). Bakstenen parement verlevendigd door de licht vooruitspringende muurvlakken, de boven de kroonlijst doorgetrokken poorttravee en rechthoekig erkertje. Portaal met afgeronde hoeken.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 53/ 1934, 69/ 1939.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol