Vijfwegenstraat

Beschrijving

Reeds vermeld in 1551, genoemd naar kruispunt met Kachtemse-, Baron-, Ardooie- en Wezestraat. Tramspoor Ardooie-Izegem (1909-1952). Nummer 73, heden KBC bank, tot 1965 schoenfabriek "Union", verbouwd naar ontwerp van E. Allewaert van 1944. Nummer 38, eclectisch woonhuis van pluimveehandelaar G. D'Hooghe naar verluidt naar ontwerp van S. Wylein van 1929 met vensterrisaliet doorgetrokken in topgevel. Meerdere arbeiderswoningen, onder meer nummers 72 en 74 uit de 19de eeuw met één bouwlaag en twee traveeën in spiegelbeeld, nummer 40-44, achterin gelegen arbeiderswoningen dwars op de straat. Nummer 10, eerste kwart van de 20ste eeuw, neogotische pand, zie Brugse travee, echter verbouwd. Nummer 5-7, slagerij met rechts achterin gelegen woonhuis met souterrain en bordes uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol